Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter
Lis Art

Europe, The Netherlands, Noord-Brabant

Lis Art

In Vestingsstadje - romantisch schilderen voor twee

Regional contact for Vacaza Krazart

Ask a question

Profile

 

ImageImageImage
Heusden is een prachtig gerestaureerd vestingplaatsje gelegen aan de Maas tussen ‘s-Hertogenbosch en Waalwijk met op een steenworp afstand het unieke natuurgebied nationaal park De Loonse en Drunense duinen.

historie

De naam Heusden duikt op in het jaar 722 als Hunsata super fluvium Mosam. Waarschijnlijk in de 13e eeuw werden stadsrechten verkregen. De vesting heeft een roerige geschiedenis: vele oorlogen, pest, plunderingen door de beruchte bende van de Witte Veer en de stadhuisramp in 1944. Het is in het verleden Frans en Hollands geweest.

De ligging aan de Bergsche Maas op het snijvlak van Brabant, Holland en Gelre zorgden voor een strategische positie. De verdedigingswerken in de vorm van aarden wallen en het dubbele grachtensysteem gaven de Heusdenaren relatieve veiligheid binnen de vesting. Voor de restauratie van Heusden diende de kaart van Blaeu van 1649 als uitgangspunt. 

parel aan de Maas

In de vesting klinkt de echo van het verleden door in de namen van stegen, straten en pleinen zoals de Drietrompetterstraat, de Vismarkt en het Burchtplein. Heusden is rijk aan gevelstenen die verwijzen naar het beroep van de bewoner of naar de mores van die tijd waarbij de bijbel leidraad was. Een mooi voorbeeld daarvan is het huis met de fraaie gevelsteen ‘INT PARADYS’, gelegen naast de woonhuisgalerie van lis-art, dat de naam ‘De Weynbergh’ draagt, verwijzend naar de wijnhandel die hier in vroeger tijden gevestigd was.

kleinschalig & kunstminnend

De kleinschaligheid van de vesting is intact is gebleven, er zijn ongeveer 1500 vestingbewoners, dat maakt dat het plaatsje een menselijke maat heeft, toegankelijk en gezellig is. Op de wallen kan gewandeld en gefietst worden, met van bovenaf een speelse aanblik op de oranje daken en een steeds wisselend beeld op de grachten, ravelijnen en het buitengebied.

In de vesting zijn veel kunstenaars en galeries gehuisvest. Van woensdag t/m zondag kunt u de galeries, die een zeer divers aanbod hebben, bezoeken. De winkels zijn op zondag open. Voor een hapje en een drankje kunt u terecht bij een van de diverse cafés en restaurants die gelegen zijn aan de monumentale Vismarkt of het Burchtplein. De auto heeft u niet nodig. De afstanden in de vesting zijn klein. Alle activiteiten liggen op loopafstand. Voor de liefhebbers van watersport zijn er twee jachthavens en een kleine stadshaven.

omgeving

Voor een actief uitstapje is nationaal park De Loonse en Drunense duinen binnen 15 autominuten bereikbaar. Ook liggen op korte afstand golfpark Almkreek en golfbaan Burggolf naast diverse recreatieve en culturele voorzieningen van ‘s-Hertogenbosch met haar gezellige binnenstad.

Travel Tips

LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard