Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

Champagne en bubbels

Bosman-Rensen

Contact the writer >>> View all articles >>>

Door een meerderheid van de mensen wordt Champagne geassocieerd met luxe, feestjes en belangrijke gebeurtenissen. Dit alles heeft er voor gezorgd dat Champagne een bijzonder positief imago heeft gekregen. Tegelijkertijd echter heeft een leeuwendeel van diezelfde groep niet door wat een bijzondere en mooie wijn Champagne eigenlijk is. Veel mensen stellen zich niet eens de vraag ofde wijn in hun glas een mooie Champagne is, of een wijn met bubbels uit een andere gemeente dan de Champagne.


Door: Susanne Bosman-Rensen
Wijnkoperij De Gouden Ton Zoetermeer


En moeten ze zich dat ook afvragen?
Is er wel echtverschil tussen Cremant’s,Cava’s, Prosecco’s, Spumante’s en Champagne?
Een groot verschil dat ons meteen opvalt, is hetprijsverschil tussen de bruisende wijnen van overde hele wereld. Waar goede bubbels tegenwoordigonder een tientje goed te vinden zijn, begint eenfles Champagne vaak pas bij het drievoudige hiervan. Er spelen hier meerdere factoren een rol. Teneerste is Champagne nog steeds relatief schaars.Het gebied is de laatste jaren wel wat vergroot, totonvrede van de een en vreugde van de ander.

Hierdoor zagen sommige aardappelboeren hun grondprijzen niet zelden met meer dan 500% stijgen!Door die schaarste treedt de oudste economischewet in werking, bij meer vraag dan aanbod gaat deprijs omhoog.Champagne maken is gecompliceerder en duurtlanger dan de productie van andere bubbelwijnen.De basiswijn van Champagne wordt gemaakt vanzorgvuldig uitgekozen Chardonnay, Pinot Noir enPinot Meunier druiven uit een van de koudste enminst vruchtbare delen van Frankrijk. De basiswijnvoor de Champagne wordt na de eerste vergistingeen tweede keer voor een lange periode (minimaalanderhalf jaar, maar gebruikelijker is drie jaar) in de kelders gelegd om door middel van een tweedevergisting op fles zijn bubbels te verkrijgen.

Bij Prosecco gaat alles in een tank, geen omslachtige methodes, twee weekjes gisten en bubbelscreëren, bottelen en klaar voor de verkoop. In de Champagnestreek ligt voor kapitalen (en dat is eenunderstatement) onder de grond. Als de Champagne streek dit jaar stopt met produceren, kan de wereld tot 2020 Champagne blijven drinken.Het zorgvuldig opgebouwde imago van feestjes,oud & nieuw en mooie dames kost ook een aardigeduit.

Vanouds komt Champagne in mooi gedecoreerde flessen. Een rits aan bekende internationalekunstenaars heeft weleens een fles versierd, eendoosje ontworpen of op een andere manier zijn ofhaar naam aan menig Champagnehuis verbonden.Het vermoeden rijst weleens dat de PR-man of-vrouw op sommige chateaux net zo belangrijk isals de wijnmaker.Dit alles verklaart net zo goed de kwaliteit en hetprijskaartje van Champagne als de vraag naargoedkopere bubbels voor alledaags gebruik.

Want waarom enkel met oud & nieuw genieten van eenvan de mooiste wijnen ter wereld? We slobberen massaal de Proseccostreek in Noord-Italie naar de snelst groeiende wijnregio ter wereld. En iederzichzelf respecterende wijnmaker produceert naast wit, rood en rosé ook lekker makkelijke bubbeltjes. Maar Champagne maken, dat doen ze maar in één regio.


LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard