Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

Le Cecche, Diano d’Alba, Piëmonte - Een culinair wijnparadijs in Noord-Italië

Eline Jaarsma

Contact the writer >>> View all articles >>>

Op slechts 1150 kilometer van Midden Nederland vinden we de bakermat van de Barolo.

Het bedrijf Le Cecche is gelegen in het wijngebied Langhe. Dit is een streek in de heuvels van Centraal-Piëmonte, ten zuid-oosten van de stad Alba. Het is ook de naam van een DOC voor 8 verschillende wijnen; Rosso, Bianca, Dolcetto, Freisa, Nebbiolo, Arneis, Favorita en Chardonnay. Diano d' Alba is één van de belangrijkste productiegebieden van de Dolcetto. Barbera-en Nebbiolo-druiven leveren rijke, goed gestructureerde wijnen.

Hartelijk worden we ontvangen door Jan Debruyne en Paola van landgoed Le Cecche die ons naar één van de twee gîtes brengen.
De gîtes zijn bijzonder en aantrekkelijk ingericht met uitzicht op de binnenplaats van het landgoed en de omringende wijngaarden.

Op de binnenplaats omringd door prachtige planten en bloemen kun je genieten van een mooi glas wijn.De van oorsprong Antwerpse Jan Debruyne was in zijn ´vorige´ leven arts en ontmoette zo´n 17 jaar geleden de van adellijke afkomst zijnde Paola in Toscane.Samen besloten ze het roer om te gooien en een kwaliteitswijnbedrijf te beginnen in Piëmonte. Uit eigen ervaring kan ik zeggen dat ze daarin uitstekend zijn geslaagd.Het landgoed Le Cecche van 9 ha kochten ze in 2001 van een oudere dame. Le Cecche is de naam van de verzameling gebouwen op de typisch Piëmontese berghelling die Jan en Paola aangekocht hebben en waaraan hun wijnbedrijf zijn naam verleend. Toen waren nog 2 ha wijngaarden in productie. De gebouwen werden grondig gerestaureerd, en tijdens de vatrijping van de wijn in de oude kelders, werd modern vinificatiematerieel geïnstalleerd. De wijngaarden van dit bedrijf zijn nu ongeveer 5 ha groot met naar het zuiden en zuid-westen gelegen hellingen, ideaal voor het rijpingsproces van de druiven.

Tijdens een uitgebreide rondleiding vertelt Jan enthousiast en vol passie over het bedrijf en het wijn maken. In de wijngaard wordt alles met de hand gedaan. Jan koestert de druiven alsof het zijn kinderen zijn. De kennis van het wijn maken heeft Jan opgedaan doordat hij in aanraking kwam met een pas afgestudeerde oenoloog. Jan gaf hem de kans om te tonen wat hij waard was. Het bleek een gouden keuze want niet alleen resulteerde deze samenwerking in schitterende wijnen, de oenoloog groeide uit tot de bekendste van heel Piëmonte. Je zou dus kunnen stellen dat Jan de ontdekker is van deze wijnprofessional. Daarnaast leerde Jan veel van de omringende wijnproducenten in de omgeving door veelal te kijken naar wat daar niet goed ging en dat in zijn bedrijf te verbeteren.

Al toerend door de omgeving ontdekken we dat dit een wijngebied bij uitstek is. Ontzettend veel producenten, mooie hellingen waarop de druiven zich kunnen ontwikkelen en uitstekende klimatologische omstandigheden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de Barolo tot de topwijnen van Italië behoren. Met de grote hoeveelheid producenten met relatief dezelfde omstandigheden is het uiteindelijk de vaardigheid van de wijnmaker die het onderscheid in kwaliteit maakt. En deze vaardigheid proef je in de wijnen van Le Cecche; stuk voor stuk kwaliteit. Tijdens een uitgebreide proeverij blijkt dat nog eens te meer. Aan een lange boerentafel in het met adellijke spullen ingerichte proeflokaal maakt u kennis met al het moois van wat Le Cecche te bieden heeft:

Arneis: de typisch witte druif uit Piëmonte. Heerlijk geurend geel fruit en veel smaaksensaties in de mond. Stuivend fruit en een lange afdronk. Mooi bij visgerechten, asperges en de Oosterse keuken kan hij zeker aan. De Arneis van Le Cecche is een groot succes want is jaarlijks uitverkocht.

Diano d´Alba
: 100% Dolcetto. Le Cecche is groot geworden mede dankzij de Dolcetto-wijnen. Le Cecche kiest voor lage rendementen, goed onderhouden wijngaarden en een goede opvoeding voor deze wijnen. Het resultaat is een wijn met veel fruit en kracht. Belangrijk hierbij is dat de prijs erg redelijk blijft. De Dolcetto druiven komen van 50 jaar oude stokken. Deze ´instapwijn´ boekt grote successen in de VS en Duitsland en is fantastisch om door de week te drinken bij een bordje pasta.

Langhe Rosso:
De Langhe Rosso is gemaakt van de druivensoorten Nebbiolo, Barbera en Dolcetto. Een assemblage die voor een uitgebalanceerd glas zorgt: fruitgedomineerd met voldoende body en lengte.

Barbera d´Alba
: de Barbera druif zorgt voor volheid: romig, klein kruidje, goede lengte en prachtig in balans. Opgevoed in Franse barriques gedurende 16 maanden.

Fiammingo: een wijn van Barbera en Merlot en heeft daardoor een wat internationaler karakter wat enorm veel mensen waarderen: mooi rond en wederom vol, rijk en een lange afdronk. Een prachtig glas voor iedere liefhebber van een goed glas rode wijn en gemakkelijk in combinatie met diverse gerechten.

De Dolcetto, Langhe Rosso, Barbera en Fiammengo passen goed bij de Piëmontese keuken. Lokale specialiteiten zijn: ansjovis in noten crème, vittello tonato, rundertartaar en voortreffelijke risotto´s en verse pasta´s. Stuk voor stuk perfect te combineren met deze wijnen.
Toegekomen aan de stevigere vleesspecialiteiten van de regio kunnen we ook stilstaan bij de twee toppers van de Nebbiolo druif: De Nebbiolo d´Alba en de Barolo van Le Cecche.

Nebbiolo d´Alba: oftewel ‘het kleine broertje van’ de Barolo. Een krachtpatser! Even zuurstof laten krijgen en dan genieten van dit mooie glas. Veel body en rijpheid en zeer betaalbaar voor een kwaliteitswijn van de Nebbiolo. Hier kun je je gasten mee verwennen.

Barolo:
de overtreffende trap. De kwaliteit spat uit je glas. Een kanjer om te drinken bij een culinaire maaltijd of om zo van te genieten, want dat doe je! 24 maanden rijping op hout en twee jaar op fles. Ideaal om te decanteren. Kijkend naar de prijs van deze Barolo kan je niet anders dan concluderen dat het een koopje is. Nergens een vergelijkbare kwaliteit met zo´n prijs.

Na afloop van de proeverij is het tijd om een hapje te gaan eten in één van de restaurants in de buurt, waar een groot aanbod is van goede en nog betere restaurants tegen zeer toegankelijk prijzen. Je moet je haast inhouden om in het restaurant geen wijn van Le Cecche te bestellen, want het is hoogstwaarschijnlijk stukken beter dan een concurrerende wijn. Toch goed om meer te proeven en iedere keer weer terug te komen op de wijnen van Le Cecche: zo mooi en niet te vergelijken met een ander.Kwaliteitswijn in een prachtig stukje Italië. Geen ontkomen aan om verliefd te worden op Piëmonte en zijn wijnen en in het bijzonder op de wijnen van Le Cecche.

Tekst: Eline Jaarsma, www.lececche.com


De wijnen van Le Cecche zijn in Nederland te koop bij Wijnkoperij Henri Bloem Amersfoort, Leusderweg 161 of te bestellen via de webshop op
www.henribloem.nl.
Winelines - Eline Jaarsma


Ruim 2,5 jaar geleden maakte ik de overstap. Van een carrière in het onderwijs naar werken vanuit mijn passies: wijn, koken, kunst en cultuur en schrijven over al dit moois. Dingen waar ik me tot dan toe alleen maar in mijn sporadische vrije uurtjes mee bezig kon houden. Nu continu. Pure passie noem ik het.

En pure passie wil je delen. Mijn passie is ú te laten ervaren hoe mooi wijn en wijn/spijs is en op hoeveel momenten wijn een bijdrage kan leveren aan een geluksgevoel van uzelf en anderen. Zeker wanneer u de achtergrond van wijnen en spijzen kent. Denk aan de herkomst en productiewijze. Wijn en spijs wordt dan meer dan een bord en een glas op enige momenten van de dag. Het wordt een way of life. Mijn favoriete reisbestemming is Italië. Ieder jaar wil ik er wel een keertje heen.

In Italië is wijn en spijs geïntegreerd in de cultuur, je kunt er niet onderuit en het klopt: unieke, pure smaken waarbij eenvoud het toverwoord is. Mijn droom en hoop is deze integratie ook in Nederland te creëren. Of in elk geval u als wijn/spijs liefhebber te enthousiasmeren om dit samen met mij in Nederland uit te dragen tot een steeds groter wordend iets. Wellicht een illusie maar iets wat ingegeven wordt vanuit die pure passie. WinELINEs dat ben ik: Eline Jaarsma. 

Op mijn website www.winelines.nl krijgt u een indruk van de mogelijkheden die ik u kan bieden. Ik geef advies aan restaurants en particulieren, organiseer (thuis)proeverijen, cursussen en lever teksten voor websites, nieuwsbrieven, magazines en wijn/spijs kaarten. Uiteraard kunt u altijd contact met mij opnemen om uw wensen te bespreken.

Eline Jaarsma
www.winelines.nl


LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard