Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

About Jolanda van den Born

Jolanda van den Born

Contact the writer >>> View all articles >>>

Mag ik mij aan u voorstellen… Mijn naam is Jolanda van den Born, organisator van uw Blue Cruise. Ik werkte jarenlang als directiesecretaresse bij een groot bedrijf en nam in 1998 voor het eerst als alleenreizende vrouw deel aan een Blue Cruise. Ik genoot met volle teugen van de vrijheid, het water, de zon en de zee; de dingen die mij betoveren. Niets kon en kan mij gelukkiger maken dan het varen langs de prachtige kust en het bezoeken van mooie, rustige dorpjes, waar de mensen echt, puur en vriendelijk zijn. Zodoende boekte ik sindsdien minstens één keer per jaar een Blue Cruise.

Mijn eigen ervaring leidde tot puur geluk

In 2006 meldde ik me wederom aan voor een Blue Cruise. Die zou vertrekken vanuit het lieflijke plaatsje Kas. Ik wachtte in de artsenpraktijk van mijn beste vriendin –op steenworp afstand van de haven– op de boot die mij zou komen ophalen. Uren van wachten verstreken tot ik uiteindelijk de cruise-aanbieder belde en van hem vernam dat er problemen met de boot waren. Een tweede telefoontje bracht het teleurstellende bericht dat de boot vol was en de reis voor mij niet door zou gaan. Mijn vriendin aarzelde geen moment en zocht telefonisch contact met de maatschappij om in duidelijk Turks uit te leggen, dat men zó niet met toeristen behoorde om te gaan. Er zou hoe dan ook een boot moeten komen, zo legde ze standvastig uit. Die toezegging kwam, maar het zou enkele uren duren voordat er een boot beschikbaar was.

In de tussentijd vergezelde ik mijn vriendin bij een artsenbezoek aan een Turkse heer met een bloedneus. Dat bracht ons op een overdreven luxe, met goud behangen boot. Als dank voor het stelpen van de bloedneus werden we getrakteerd op borden vol mooi gedrapeerd fruit, begeleid door mega-grote glazen wijn. Juist nu kwam het bericht dat de boot, die mij zou halen, was gearriveerd.

Het leek mij redelijk, dat nu ik de hele dag op de komst van een boot had gewacht, de kapitein wel een uurtje op mij kon wachten. Later die dag, toog ik met mijn koffertje naar de andere kant van de haven, om de boot met de naam Sydney te zoeken. Inmiddels was de avond echter ingevallen, en was het voor mij lastig de eigennamen van de boten te herkennen. Ik vroeg de eerste, de beste matroos die passeerde waar de Sydney geankerd lag. Zijn “Yes, yes, please you can come on the boat” bracht me in hoera-stemming: ik had dus meteen de juiste boot te pakken! Ik pakte mijn koffertje uit en toog naar het achterdek om gemoedelijk bij de kapitein en matroos aan te schuiven. De enthousiaste matroos vertelde honderduit, maar sprak nauwelijks een woord Engels. Uit zijn verhaal maakte ik op dat de boot niet de route zou varen die ik had geboekt. Maar ach, dat verbaasde me allerminst na mijn ervaringen in eerdere cruises.

Living a dream

Na enige tijd kwam er een andere kapitein aan boord, die zag dat ik de matroos niet helemaal begreep. Hij sprak wel een redelijk woordje Engels en vroeg of hij behulpzaam kon zijn. Ik vertelde mijn verhaal, waarop hij reageerde: “But you have to be on my boat!”. Omdat ik het vertrouwen in duidelijke communicatie inmiddels was verloren, verzocht ik hem de maatschappij te bellen, waar ik mijn boeking had geplaatst. Dat gesprek leidde ertoe, dat ik mijn koffertje weer inpakte om mijn intrek op de echte Sydney te nemen. Een keurig nette boot, met zeer beleefde kapitein en matroos, maar… ik was de enige gast! Ik schatte in, dat er de volgende dag wellicht nog andere gasten zouden arriveren. Toen dat niet het geval bleek, nam ik opnieuw contact op met de ‘company’. Tot mijn verbazing was het antwoord: “Dat is toch mooi, dan heeft u een boot voor u alleen”. Nou nee, dat was helemaal niet mooi, want het leuke van deze reizen is om met andere gasten samen te genieten…

Twee dagen later kwamen we aan in de haven van Fethiye. Daar ontmoetten we andere booteigenaren en het werd steeds gezelliger. Bovendien kwam er een Australische jongeman aan boord. Hij bleek de eigenaar te kennen en wist te vertellen dat het goede mensen waren, dat ze een goede boot hadden, maar dat ze geen notie hadden van reclame maken. Daarop besloten wij samen, om vanuit respectievelijk Australië en Nederland de promotie te verzorgen. De reserveringen vanuit Nederland bleven binnenstromen, waaruit de jongeman uit Australië concludeerde, dat zijn aandeel in het werven van klanten zo'n vaart niet liep. Zijn inbreng verdween en zo ontstond onder mijn vleugels MAVI Travel.  Geboren vanuit de bekoring enerzijds en anderzijds door de steeds opwellende gedachten tijdens mijn eerdere reizen ‘dat het ook anders moest kunnen’. Door de natuur en cultuur avontuurlijk anders te benaderen, en door de reizen te gaan organiseren vanuit het oogpunt van een toerist kan ik onderscheidende reizen aanbieden. Dit is iets heel anders dan zon-zee-en-strand vakanties!

 


In 2007 heb ik mijn eerste gasten mogen verwelkomen en ik hoop dit nog heel lang naar ieders genoegen en tevredenheid te mogen doen!

De eerste keer dat ik gasten heb ontvangen hield ik mijn adem in, zo spannend vond ik het. De lovende reacties voelen als de ultieme erkenning. Ik had niet durven dromen dat ik zo veel plezier zou hebben in het werk dat ik nu doe. Ik ervaar een enorm gevoel van vrijheid, leef nu volgens mijn eigen agenda en daar word ik heel erg blij van.

LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard