Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

Louis Nagelkerke

KrazArt Gallery

Contact the writer >>> View all articles >>>

We hebben afgesproken in Huize Rustoord, een luxueus kunsthotel vlak bij het plaatsje Esbeek in Noord Brabant.  Huize Rustoord is een verhaal opzichzelf. Meer dan 100 jaar kunsthistorie is samengebracht gebracht in een onwerkelijk schitterende harmonie met het totale verblijf, zowel binnen als buiten. We beginnen met een ontspannen cappucino’tje met een heerlijk stukje appelgebak. Na wat inleidende prietpraat begint Louis aan de zegetocht naar “zijn suite”. 

Huize Rustoord heeft 9 luxe droomsuites, stuk voor stuk minigaleries met ieder hun eigen “exclusieve interieur”.  Alles is te koop, kunstvoorwerpen, meubels en gebruiksvoorwerpen. Dat is direct het mooie van de bedrijfsvoering van Huize Rustoord. Het werk hangt of staat er niet op risico van de kunstenaar. Huize Rustoord koopt de werken van de kunstenaar.  Dat kom je niet vaak meer tegen. En wordt een werk verkocht dan kan krijgt de kunstenaar veelal de opdracht zijn werk vervangen. Een mooi en uniek win/winconcept.
Er is zoveel te zien. Elk stukje muur is bedekt  met prachtige werken. En elke ruimte heeft een actuele gebruiksfunctie. Er is een restaurant, bar, rustruimtes, toilettes en zelfs de keuken van de chef is gevuld met kunst. En het kunstige is, alles past, het is af, het is “not overdone”. Ik stel honderden vragen terwijl mijn ogen rondschieten langs al dat moois, Louis antwoord mijn vragen geduldig maar ik vergeet gewoon te luisteren, laat staan iets te noteren.

Van een doorlopende expositie van werk in publieke ruimtes in Huize Rustoord naar een eigen suite binnen de galerie.  Het is een bevestiging  van erkenning als je als kunstenaar hier je werk kunt  laten zien, laat staan een eigen expositiesuite met alleen jouw werk toegewezen "krijgt". De Louis Nagelkerkesuite is  warm, mysterieus en tegelijk  open en eerlijk. En de bewonderaar van Louis mag onder het oog van zijn werk zware en minder serieuze gesprekken voeren, lol en intieme momenten hebben en er uiteindelijk  samen mee in slaap vallen.  Louis is zeer in zijn nopjes met zijn suite.

Ambachtelijke techniekenLouis werkt ambachtelijk. Zijn werk is opgebouwd uit lagen. Alle doeken beginnen met grisaille, of grauwschildering. Grisaille is een techniek waar de kunstenaar geen natuurlijke kleuren aanbrengt maar zich beperkt tot de weergave der objecten in alle mogelijke schakeringen van dezelfde kleur, meestal grijs of bruin. Deze techniek heeft haar wortels in de oudheid maar werd vooral van de 15e tot de 18e eeuw toegepast. 

Na de grauwschildering worden de objecten laagje voor laagje tot leven gebracht met kleuren. En daarna mag de tijd ermee aan de slag. Sommige doeken winnen, als wijn, in de tijd aan karakter doordat kleurpigmenten onderling gaan samenwerken. Kleuren worden intenser of juist zachter. Volgens Louis onderscheid de kunstenaar zich hier, naast het vermogen de details en grove contouren van een object in de juiste verhoudingen op het doek te krijgen, van de middelmaat. Aan de combinatie van kunde en ambachtelijke kennis over wat tijd met de aangebrachte kleuren doet herken je de meester.


Onthaasten
Het ritme in het leven van de kunstenaar Nagelkerke is routinematig. Elke dag begint om zes uur met een wandeling met zijn vrouw Myra. Er gezamenlijk ontbeten. Daarna trekt Louis zich terug in zijn atelier, tot een uur of twee. Daarna is het tijd voor een lekker wijntje. Of het nu maandag is of zaterdag, vaak weet hij niet wat voor dag het vandaag is. Het is geen saai routinematig leven, het is lanterfanten, zoals zijn vrouw Myra aangeeft. Lanterfanten, positief bekeken, is de hoogste vorm van onthaasten. Een religie. 
DiversiteitHet werk van Louis is zeer divers. De werken zijn levensgroot, intens, verleidelijk maar smaakvol. Karaktervol. De doeken hebben diepte en deze diepte wordt intenser door de karakters van de modellen. 

Louis is graag in zijn atelier dat zich achterin zijn tuin bevindt. Het is een mooie werkruimte met veel licht en uitzicht op zijn tuin. Het atelier staat vol met werk en ademt creativiteit.  Louis beschrijft het zelf als een fijne plek, hij voelt zich er thuis, thuis tussen zijn enorme verzameling krissen, houtgesneden beeldjes, doeken in ontwikkeling en de muziek, muziek die past bij het onderwerp en thema. Hij duikt in de onderwerpen, de geschiedenis. De muziek zorgt voor de nodige inspiratie. De verdieping volgt dan vanzelf. 
Hij werkt graag met naaktmodellen. Of de modellen wat in de man Louis losmaken is natuurlijk een vraag die ik moest stellen. Dat doen we dus gewoon. Louis is hierin stellig. Zijn model wordt bekeken vanuit het oog van de kunstenaar en is "gewoon" een object. Een mooi object, weliswaar, maar daar blijft het bij. Als er daarentegen geen artistieke "klik" is met het model, als het model geen karakter heeft lukt het niet. De modellen poseren daarnaast altijd in bijzijn van zijn Myra. Ook dat zorgt ervoor dat de relatie tussen model en kunstenaar ontspannen maar zakelijk blijft. 

Als je een werk van een afstand bestudeerd wordt je als vanzelf naar de ogen geleid. Het gaat om schoonheid, niet om maatschappelijke boodschappen. Daar is het leven van de levensgenieter te kort voor, er is teveel moois op de wereld. Het werk is indringend, boeiend en realistisch. Momenteel werkt hij aan krachtige dieren als tijgers en waterbuffels. Op een lekker groot doek.  

In elk paradijs is wel een slang
Rond zijn 30e wordt zijn voorliefde voor schoonheid en Indonesie ook door "kenners" opgemerkt. Zijn "Oosterse" werk wordt opgenomen in de catalogi van onder andere Sotheby, Glerum en Christies.Zo kwam het dat Louis het zich kon permitteren jaarlijks steeds meer tijd in Indonesië te kunnen doorbrengen. Samen met Myra genoten ze van de vrijheid en schoonheid van het land, cultuur en degastvrije en ongecompliceerde bevolking.  Hij werd een succesvolle westerling. Zijn werk bracht het tot het prestigieuze Malinda Art Gallery in Jakarta en Singapore en hij mocht zich rekenen tot een van de huiskunstenaars aan het hof van Soeharto. Zijn werk was populair en verkocht goed.

9/11 brengt vrij abrupt een eind aan  het sprookje. Het vrij op straat bewegen is voorbij en als "bekende Balinese kunstenaar" moest hij ook nog eens op zijn woorden gaan letten. Er werd zelfs een media training gevolgd om te voorkomen dat woorden verkeerd konden worden  opgevat.  Constant op zijn hoede voor verkeerde uitlatingen begon Louis het er steeds minder naar zijn zin te krijgen. Op de vraag wat 9/11 voor hem betekende antwoordde hij, op zijn hoede en zo neutraal mogelijk, "in elk paradijs is wel een slang ". Niet lang na dat interview besloot het echtpaar terug te gaan naar Nederland. De schoonheid van het leven in het paradijs was weg.
Deze keuze betekende wel dat in één keer een grote klantenkring wegviel. Louis moest opnieuw relaties en een reputatie gaan opbouwen en werken aan een nieuwe "afzetmarkt". Dat bleek een lastige opgave. 

Hij is wars van theatraal en excentriek gedrag of publiciteitsstunten. Louis blijft het liefst bij zichzelf. Laatst kwamen een paar buurtkinderen langs. Of Louis ze op het doek kon zetten, want ze hadden gehoord dat ie dat zo mooi kon. En ze wilden ervoor betalen want ze hadden ervoor gespaard. Die mentaliteit beviel Louis wel in die kinderen. De kinderen hadden in de buurt een foto van zichzelf genomen. Op een bankje in het park. Louis is daarna naar het park gegaan om het bankje eens goed te bekijken en om zich te kunnen inleven in het plezier dat de kinderen moeten hebben gehad een mooie foto te kunnen maken.  Ze hebben uiteindelijk een mooi prijsje met hem afgesproken. Kwaliteit valt vanzelf op, zelfs bij zijn jonge publiek. De kunst is dat te doen voordat je de pijp aan Maarten doorgeeft.

Louis is nu 63. Of ie bekend is? De meeste succesvolle kunstenaars arriveren rond hun 60e . Als je bij dat magische getal bent, ben je nog “jong” en tegelijkertijd oud genoeg voor liefhebbers en kunstverzamelaars die, naast dat zij werk mooi vinden, ook kopen als investering. Louis weet niet of ie bekend is, maar wat hij wel weet is dat de kwaliteit en diepgang van zijn werk nog steeds beter wordt en dat zijn werk door de kenners wordt herkend en gewaardeerd.
Hij geeft zichzelf nog zeker 20 jaar productie. Er is nog genoeg tijd om nog een hoop moois te maken.


IN CONTACT MET LOUIS:
Hoe kunnen mensen kontact met jou opnemen?
Website : www.louisnagelkerke.nl
Facebook : www.facebook.com/#!/louis.nagelkerke.3
LinkedIn : www.linkedin.com/pub/louis-nagelkerke/10/450/351

E-mail : l.nagelkerke@chello.nl
Telefoon: 0497 643005

LOUIS OVER LOUIS:
Is full time kunstenaar sinds:  1990
Beste werk:  Moet nog gemaakt worden
Beste ervaring:  Leven en werken op Bali
Grootste compliment:  Als mijn vrouw mijn werk mooi vindt
Veel gestelde vraag: "Hoe lang heeft u nu aan dat schilderij gewerkt?". Mijn antwoord daarop is 63 jaar.

Waar kunt u werk van Louis bewonderen: Permanente expositie Huize Rustoord

www.huizerustoord.nl >>>

In het atelier van Louis - altijd te bezoeken op afspraak.

Bekijk Magazine >>>


LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard