Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

Romantisch schilderen voor twee

Lis-art

Contact the writer >>> View all articles >>>

Heusden is een prachtig gerestaureerd vestingplaatsje gelegen aan de Maas tussen ‘s-Hertogenbosch en Waalwijk met op een steenworp afstand het unieke natuurgebied nationaal park De Loonse en Drunense duinen.


historie

ImageDe naam Heusden duikt op in het jaar 722 als Hunsata super fluvium Mosam. Waarschijnlijk in de 13e eeuw werden stadsrechten verkregen. De vesting heeft een roerige geschiedenis: vele oorlogen, pest, plunderingen door de beruchte bende van de Witte Veer en de stadhuisramp in 1944. Het is in het verleden Frans en Hollands geweest.

De ligging aan de Bergsche Maas op het snijvlak van Brabant, Holland en Gelre zorgden voor een strategische positie. De verdedigingswerken in de vorm van aarden wallen en het dubbele grachtensysteem gaven de Heusdenaren relatieve veiligheid binnen de vesting. Voor de restauratie van Heusden diende de kaart van Blaeu van 1649 als uitgangspunt.

Image
parel aan de Maas

In de vesting klinkt de echo van het verleden door in de namen van stegen, straten en pleinen zoals de Drietrompetterstraat, de
Vismarkt en het Bur
chtplein. Heusden is rijk aan gevelstenen die verwijzen naar het beroep van de bewoner of naar de mores van die tijd waarbij de bijbel leidraad was. Een mooi voorbeeld daarvan is het huis met de fraaie gevelsteen ‘INT PARADYS’, gelegen naast de woonhuisgalerie van lis-art, dat de naam ‘De Weynbergh’ draagt, verwijzend naar de wijnhandel die hier in vroeger tijden gevestigd was.


kleinschalig & kunstminnend


ImageDe kleinschaligheid van de vesting is intact is gebleven, er zijn ongeveer 1500 vestingbewoners. Het vestingkarakter is volledig bewaard. Ondanks het geringe aantal inwoners heeft de plaats een stedelijke allure. De straatnamen weerspiegelen de stedelijke cultuurhistorie. Denk aan de Breestraat, de Botermarkt, de Vismarkt, het Burchtplein, etc. Op de wallen kan gewandeld en gefietst worden, met van bovenaf een speelse aanblik op de oranje daken en een steeds wisselend beeld op de grachten, ravelijnen en het buitengebied.

In de vesting zijn veel kunstenaars en galeries gehuisvest. Van woensdag t/m zondag kunt u de galeries, die een zeer divers aanbod hebben, bezoeken. Door de fysieke nabijheid van de 11 galeries, de veelheid aan kunstdisciplines, van schilderijen tot glaskunst, van keramiek tot sieraden, van bronzen beelden tot grafiek, is er sprake van een doorlopende kunstroute waar het plezierig grasduinen is en velen iets van hun gading kunnen vinden.

De winkels zijn op zondag open. Voor een hapje en een drankje kunt u terecht bij een van de diverse cafés en restaurants die gelegen zijn aan de monumentale Vismarkt of het Burchtplein. De auto heeft u niet nodig. De afstanden in de vesting zijn klein. Alle activiteiten liggen op loopafstand. Voor de liefhebbers van watersport zijn er twee jachthavens en een kleine stadshaven.

omgeving

Voor een actief uitstapje is nationaal park De Loonse en Drunense duinen binnen 15 autominuten bereikbaar. Ook liggen op korte afstand golfpark Almkreek en golfbaan Burggolf naast diverse recreatieve en culturele voorzieningen van ‘s-Hertogenbosch met haar gezellige binnenstad.

Imagelis-art

In het hartje van dit kunstenaarsstadje biedt atelier lis-art een uitgebreid palet aan schilderworkshops, voor jong en oud, individuen en groepen. In de woonhuisgalerie is er een permanente expositie van het werk van lis met nu en dan werk van gastexposanten.

romantisch schilderen voor twee

Een bijzondere workshop van lis-art is de romantische schilderworkshop Two Paint. Deze workshop is speciaal gericht op schilderen met z’n tweeën. U onderstreept met deze workshop op een creatieve manier uw familie-, vriendschaps- of liefdesrelatie. Onder begeleiding van lis kunt u met volle teugen genieten van het scheppen van uw eigen schilderij.
U schildert gedurende 4,5 uur ieder op een doek van 50/50 cm. Tijdens het schilderen is er een pauze waarin wij een goed glas wijn schenken en lekkere hapjes serveren. U hoeft geen ervaren schilder te zijn om een mooi resultaat te boeken.

Two Paint met overnachting
Image

Om uw feestje compleet te maken, kunt u Two Paint combineren met een verblijf inBed & Breakfast 'Achter Sint Joris' op 1 minuut lopen van lis-art. De overnachting kan voor of na de schilderworkshop vallen. ‘Achter Sint Joris’ is een authentiek monumentaal pand waar u sfeervol kunt overnachten en wordt getrakteerd op een uitgebreid ontbijt. Het beschikt o.a. over een intieme, ommuurde stadstuin. En bent u muzikaal dan kunt u van achter de piano in de Tuinkamer uw geliefde een serenade brengen!

Two Paint cadeau doen

U kunt deze romantische workshop ook cadeau doen als Two Paint surprise. U ontvangt dan van lis-art een tekenmap met 4 vellen tekenpapier als voorbereiding op de workshop en een beschrijving van de romantische workshop Two Paint. Om de tekenmap een persoonlijk tintje te geven maakt lis een omslag - of banderol - om de tekenmap die kan worden afgestemd op uw wensen. Zo kunt u op een feestelijke wijze deze bijzondere schilderworkshop cadeau doen.
Two Paint surprise is verrassend om te ontvangen en leuk om te geven!


Contact Lis Art >>>


LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard