Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

Bekend maakt onbemind - Bordeaux herontdekt

Ronald Rens

Contact the writer >>> View all articles >>>

Vrijwel iedereen kent Bordeaux dankzij zijn wereldfaam voor de wijn. Als grootste producent van kwaliteitswijnen is die reputatie meer dan verdiend. Zoals zo vaak, wordt ook hier de kar getrokken door een kleine groep topproducenten.


Margaux

DE BEROEMDSTE WIJNEN DRAGEN ZELFS HET ADELLIJKE PREDICAAT “GRAND CRU CLASSÉ”. Dit zijn de hertogen en graven onder de wijnen. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken zijn er meerdere van die adellijke classificaties in Bordeaux. De meest nobele is gelijk ook de oudste. In 1855 werden 61 van de beste (en toen al de duurste) kastelen in de wijnadelstand verheven. Net als bij de “gewone” adel is hier sprake van een gesloten wereld. Je kan het slimste of rijkste jongetje uit de klas zijn, maar hertog wordt je nooit. Het omgekeerde is ook waar: je kan zo dom zijn als het achtereind van een varken en het familiekapitaal er doorheen gebrast hebben, maar als je eenmaal graaf bent dan blijf je dat ook. Hetzelfde geldt bij de Bordeaux elite.

Je wijn kan nog zo goed of duur zijn, “Grand Cru Classé en 1855” wordt je niet, dat ben je. Verarmde adel in de vorm van een matig presterende Grand Cru Classé vind je eigenlijk niet meer. Die waren er wel, maar deze zijn inmiddels allemaal opgekocht door ambitieuze nieuwe eigenaars die de kwaliteit van wijn en kasteel weer in hun oude luister hebben teruggebracht. In 1855 werden de wijnen op vijf niveaus ingedeeld met de Premier Grands Crus Classés als hoogste in de rangorde. Oorspronkelijk waren er vier chateaus aan de top: Latour, Margaux, Lafite Rothschild en Haut Brion. De enige wijziging in het klassement bracht in 1973 Mouton Rothschild van rang twee naar de begeerde Premier Grand Cru status. Zie dit maar als de uitzondering die de regel bevestigd, want meer veranderingen komen echt nooit meer.

Elk wat wils

De vraag naar topwijnen is wereldwijd enorm toegenomen, met name in China. De produktie daarentegen bleef gelijk of nam zelfs af. Gevolg is astronomische prijzen voor bijvoorbeeld de in China inmens populaire Lafite Rothschild met prijzen voor hun jaargang 2009 van zo’n slordige 1.500,-. per fles. Let wel, dit is de prijs voor de handelaren, excl. BTW.


Traditionele Bordeauxliefhebbers (zoals ikzelf) haken af bij dit soort prijzen. Het is alleen jammer als wijnliefhebbers zich door bepaalde hoge prijzen van Bordeaux laten wegjagen. Dat is echt niet nodig. Niet alle Bordeaux onderdanen zijn namelijk van adel.

Er zijn tegenwoordig meer dan 10.400 verschillende wijnproducenten in Bordeaux. De overgrote meerderheid kan alleen maar dromen van Grand Cru Classé prijzen. En vaak zijn deze wijnen zelfs verrassend goed. Prijzen variëren van een paar euro per fles tot rond de vijftien euro. In uitzonderlijke oogstjaren als 2005, 2009 en 2010 is het produceren van een slechte wijn echt een uitzondering. Zo valt er eigenlijk in ieder prijssegment en voor iedere wijnliefhebber veel te ontdekken in de boeiende Bordeaux wijnwereld.

Bestemming Bordeaux

Zo bekend als de wijnen zijn, zo onbekend is Bordeaux als vakantiebestemming. Volledig ten onrechte want de regio is het ontdekken meer dan waard. De stad Bordeaux is tegenwoordig een boeiende en bruisende stad met een beeldschone architectuur. Een efficiënt openbaar vervoer met strak vormgegeven trams brengen je exact waar je zijn wilt. Shoppen, cultuur, van een glas wijn op een terrasje genieten of kennis maken met de uitstekende regionale keuken; Bordeaux biedt het allemaal, natuurlijk wijngaarden om de hoek. Zelf een Grand Cru Classé bezoeken is een ervaring op zichzelf. Lastig is dat deze oude adel niet erg openstaat voor bezoekers.

Mouton Rothschild

Het zelf rondrijden door de wijngaarden van Bordeaux is ook een ontzettend leuke vakantiebesteding. Lekker rondzwerven en chateaus bezoeken om hun wijnen te proeven. Vooral je eigen ontdekkingen doen met betaalbare wijnen die in Nederland niet te koop zijn. Je aankopen vormen zo een vakantiealbum waar je waarschijnlijk meer plezier van hebt dan een fotoboek dat toch nooit meer uit de kast komt.

Tekst & beeld: Ronald Rens

LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard