Home   |  Travel Advisors   |  Blog   |  Contact   |  LOGIN

FacebookTwitter

authentiek Grieks dorp op de Peloponnesos

Xirokambi

Contact the writer >>> View all articles >>>

Terwijl in menig toeristische plaatsje half oktober de luiken dichtgaan en men de boel inpakt voor de winter, is daar in Xirokambi geen sprake van. De restaurants, cafés en winkeltjes op en rond het plein met zijn drie platanen zijn het hele jaar open. Xirokambi was vroeger vooral een plek om op het plein een koffie te drinken, om daarna je reis te vervolgen. De komst van hotel Taleton heeft daar verandering ingebracht. Je kunt lekker en betaalbaar eten in een van de traditionele tavernes, om daarna op loopafstand je bed in te rollen.

Xirokambi is een levendig dorp met fraaie natuurstenen huizen aan de voet van het Taygetos-gebergte, en een ideale plek voor een bezoek aan het befaamde Sparta of de Byzantijnse stad Mystras. Het is ook een prima startpunt voor verrassende wandelingen in de bergen, door traditionele dorpen en door oude olijfboomgaarden. Het plein is een heerlijke plek om koffie te drinken of te genieten van een ouzo of lokaal gestookte tsipouro (soort grappa) met gegrilde octopus. In de zomermaanden is het tot na middernacht vol op het plein, maar ook in de winter zijn er altijd mensen. Grieken - wedergekeerd uit Canada - genieten op hun oude dag van de aangename Griekse winterzon. Jongeren wachten op de bus en boeren rijden langs met hun pick-up of trekker, volgeladen met zakken olijven of sinaasappels. Op vrijdagochtend is er een liliputtermarkt: 4 kraampjes met groenten, planten en verse vis.

Lekker eten

Voor een dorp met 1500 inwoners heeft Xirokambi verbazingwekkend veel restaurants, waar je bovendien heerlijk kunt eten. Je kunt op het plein eten, in een tuin of onder de wijnranken. De meeste restaurants hebben geen menukaart. Ze vertellen je welke salades en gerechten er vandaag zijn. Bij Dimitris eten we oogboontjessalade en gebakken kabeljauw met een geweldige knoflooksaus (skordaliá). In restaurant Paralia kiezen we voor een groene salade, tsakistes (verse groene en geplette olijven), courgettekoekjes en gestoofd varkensvlees met sinaasappel. Sinaasappels zijn er te over in Xirokambi en die combineert men graag met vlees. Worst met sinaasappel is een van de lokale specialiteiten.

Een bijzonder hotel

Grieken eten laat op de avond en dan is het heerlijk dat je daarna je hotel op loopafstand hebt. De Taleton is een sfeervol hotel, in een prachtig gerestaureerd pakhuis voor olijfolie, granen en zijde. Bij binnenkomst loop je over een grote, marmeren olijfolietank. Je kunt er van bovenaf inkijken door superdik glas. Een trap achter de receptie brengt je naar een opening halverwege. Hier kun je de deze in 1850 gebouwde opslag voor 30.000 liter olijfolie van dichtbij bewonderen.

Het hotel is vernoemd naar de antieke naam voor de hoogste top van het Taygetos-gebergte; de oude Spartanen vereerden hier de zon. De tien hotelkamers zijn ruim en sfeervol ingericht. Na een heerlijke nacht onder de hanenbalken, wacht ons een lekker ontbijt met lokale en biologische producten. Wij eten in de gezellige lounge op een frisse dag, maar in de zomer kun je lekker buiten ontbijten op de binnenplaats. De Taleton is gebouwd met respect voor het milieu. Dat zie je terug in de natuurlijke kleuren en het gebruik van duurzame materialen. De kamers en het water worden bovendien verwarmd met aardwarmte.

Wandelen

Vandaag verkennen we Xirokambi en omgeving met de benenwagen. Op het plein voor het voormalige gemeentehuis zien we net een besneeuwde top boven de eerste heuvels uitsteken. De Anakolou kloof, die diep en hoog de bergen ingaat, is duidelijk zichtbaar. We passeren het pad naar de oude brug, maar lopen eerst langs het amfitheater naar boven de kloof in. Boven het theater - waar zomers regelmatig voorstellingen worden gehouden - hebben we een fraai uitzicht over het dorp. Terwijl het links van ons diep naar beneden gaat, zien we recht voor ons uit een prachtige rotswand met een grote boog. Zwartgrijze strepen lopen verticaal over het oranje kalksteen. Als we onder de boog staan, verwijst een bordje naar een in de rotsen uitgehakt irrigatiekanaal uit de antieke tijd - lokaal het duivelsstroompje genoemd. We zien salie, oleanders, kleine eiken, olijfbomen, pijnbomen, en tal van plantjes in de rotswand die zich gereedmaken voor het voorjaar. De weg in de kloof gaat naar het bergdorp Koumousta, maar wij gaan naar de oude brug.

2000 jaar oude brug

Met zijn meer dan tweeduizend jaar, is de fraaie stenen boogbrug van Xirokambi een van de oudste nog begaanbare bruggen in Europa. De brug is gebouwd aan het uiteinde van de Anakolou kloof, daar waar de rivier de Rasinas het dal instroomt. Gelukkig is de brug redelijk breed, want de stenen balustrade is in de loop van de tijd verdwenen. De brug maakte onderdeel uit van de route naar de haven Kardamyli, aan de andere kant van het Taygetos-gebergte. Deze route werd noodzakelijk toen Sparta niet langer toegang had tot de veel makkelijk bereikbare haven van Gythio, vanwege de strijd met - de inmiddels van Sparta onafhankelijke - steden in het zuiden van Lakonia.

Heilige boom van Faris

We vervolgen onze weg tussen prachtige oude olijfbomen. Schapen en geiten grazen tussen de bomen. Een oud ezeltje maakt plaats voor ons na een aai over zijn bol. Halverwege de route maakt het fraai zicht op het glooiende Parnonas-gebergte plaats voor een geweldig uitzicht op de hoge, scherpe pieken van het Taygetos-gebergte.

We komen langs de ‘heilige boom van Faris’, een ruim duizend jaar oude olijf met een omtrek van maar liefst 10 meter. In de verte zien we de rook van de olijffabriek. Het is bijzonder om te bedenken dat ondanks alle veranderingen van de afgelopen eeuwen, olijfbomen ook vandaag de dag nog steeds een centrale plek innemen in het dagelijks leven in Xirokambi.

Een koninklijk paleis?

Aan het eind van de middag brengen we een bezoek aan de Aghios Vasilios heuvel, 3 km buiten het dorp. Hier is de Griekse archeologische dienst bezig met een belangrijke opgraving. Kleitabletten met linear B - het schrift uit de Myceense tijd - duiden erop dat hier een belangrijk paleis heeft gestaan, dat niet alleen diende als woonhuis, maar ook als bestuurlijk centrum. De archeologen hopen hier het paleis van de tot nu toe mythische koning Menelaus van Sparta en zijn vrouw Helena (van Troje) gevonden te hebben. Op het moment dat wij er zijn is een groot deel van de opgraving afgedekt voor de winter - de regen zou anders alles wegspoelen - maar zodra het zomer wordt is dit een fascinerende plek, waar bijna dagelijks nieuwe muren en schatten worden blootgelegd uit de 13e eeuw voor Christus.

Bezienswaardigheden in de omgeving

Antiek Sparta

In en rond Sparta liggen diverse grotere en kleinere opgravingen, waarvan een deel niet toegankelijk is (meestal wel zichtbaar vanaf het hek). De akropolis van Sparta en het Menelaia - een paar km buiten Sparta op de weg naar Goritsa - zijn vrij toegankelijk.

Archeologisch museum

Het archeologisch museum ligt in het centrum van Sparta en herbergt een kleine, maar fraaie collectie. Het museum is open van dinsdag t/m zondag van 8-15 uur. Toegang: 2 euro.

Olijfoliemuseum

Leuk en informatief museum voor jong en oud in Sparta. Oude olijfpersen, schaalmodellen, foto’s en video’s geven een goed beeld van de productie van olijfolie vanaf de oudheid tot nu. Het museum is open van 10 - 18 uur (tot 17 uur in de winter). Gesloten op dinsdag. Toegang: 3 euro.

Mystras

Oude Byzantijnse stad met fort, kerken en kloosters. Dagelijks geopend van 8.30 - 19 uur (in de winter tot 15 uur). Toegang: 5 euro. Er is op het terrein geen eten of drinken verkrijgbaar, dus vergeet niet om drinkwater mee te nemen.

Praktische informatie

Afstanden

Xirokambi ligt 15 km van Sparta, net ten westen van de doorgaande weg (E 65) Sparta - Gythio. Vanaf Athene is het 230 km naar Xirokambi (2½ -3 uur rijden).

Accommodatie

Eco-Boutique Hotel Taleton - Xirokambi

Sfeervol hotel met mooie, ruime kamers vanaf 40 euro per persoon inclusief uitgebreid ontbijt. Er is een gezellige lounge en fraaie binnenplaats met fontein. Het hotel ligt op 50 meter van het dorpsplein van Xirokambi en is het hele jaar open. U kunt hier bovendien een wandel-, fiets- of fotografiearrangement boeken.

www.taleton.gr

Kaarten en wandelroutes

Anavasi heeft goede kaarten van Sparta en omgeving. De kaart van Mt. Taygetos (1:50.000) geeft een goed overzicht van het hele gebied. Op de wandelkaarten Mystras en Xirokambi (1:25.000) staan gemarkeerde wandelroutes in het berggebied aangegeven. De kaarten zijn lokaal verkrijgbaar, maar ook in de betere kaartenwinkels in Nederland. Kijk voor meer informatie op www.mountains.gr.

In hotel Taleton kunt u verschillende wandelroutes krijgen van niet gemarkeerde routes in de vallei en de voetheuvels. De Kamer van Koophandel Lakonia heeft een handige kaart uitgegeven van de regio met bezienswaardigheden en een informatieve plattegrond van Sparta. Deze kaart is gratis verkrijgbaar in het hotel.

Voorzieningen in Xirokambi

In het dorp zijn verschillende restaurants en cafés, een internet-café, een hotel, supermarktjes, bakkers en apotheken. Er is een regelmatige busverbinding naar Sparta en een taxistandplaats. U kunt geld pinnen bij de geldautomaat op het plein en postzegels kopen bij het lokale postkantoor.


LOGIN / Register Articles Terms & Conditions Other

Forgot Password
Manage Courses & Tours
JOIN

Login Guest Writer
Publish Travel Story
Publish Travel Video

Privacy
Disclaimer
FAQ

Sponsors
Realised by Webwizard